Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?
Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de minimum 1 yıl veya daha uzun süre ikamet edecek yabancı uyruklu bireylerin zorunlu yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Türk vatandaşlığına sahip olmayan yabancıların, ikamet izni veya oturma izni almak için satın aldıkları sağlık sigortasıdır. Bu sigorta, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince kısa dönem ikamet izni başvurularında yaptırılması gereken özel sağlık sigortasıdır ve 10/05/2016 tarih ve 16 sayılı Vize ve İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge’de belirlenen asgari teminat yapısını (16/06/2021 tarihli ve 2021/8 sayılı genelge kapsamındaki değişiklikler ile) kapsamaktadır.
Sigorta kapsamında yabancı uyruklu kişiler, ayakta ve yatarak tedavi teminatları gibi güvencelere kavuşur. Yabancı sağlık sigortası, yabancı uyruklu oturma izni sağlık sigortası olarak da tanımlanır.
Yabancı Sağlık Sigortası Zorunlu Mudur?
Türkiye’de ikamet başvurusu yapmak isteyen yabancılar, turistik vizeleri bittikten sonra Türkiye’den çıkış ve giriş yapmaksızın kalmaya devam edebilmek için yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancı konuklar için oturma izni için sağlık sigortası yaptırmak zorunludur. Ancak, yabancı birey Türk vatandaşlığı dahil çifte vatandaşlığa sahip ise bu şart aranmaz.
İkamet Sigortası Nedir?
İkamet sigortası, yabancı uyruklu oturma izni sağlık sigortası anlamına gelir. Dünya genelinde de birçok ülkede Türkiye’de uygulanan yabancı sağlık sigortasına benzer bir süreç işler. Ancak, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yabancı sağlık sigortası yerine ikamet izni sigortası veya oturma izni sigortası isimleri tercih edilir. Bu açıdan ikamet sigortası ile yabancı sağlık sigortası aynı anlamlarda kullanılır.
Yabancılar için Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Yabancı sağlık sigortası teminatları, ayakta ve yatarak tedavi şeklinde ikiye ayrılır. Yabancı ikamet sigortası teminat limitlerinin sigorta şirketlerine göre değişebileceğini hatırlatalım.
Ayakta Tedavi Teminatları
- Doktor muayenesi
- Tahliller
- İlaç
- Fizik tedavi
Yatarak Tedavi Teminatları
- Ameliyatlar
- Hastanede kalış durumunda ortaya çıkan masraflar
- Kemoterapi
- Radyoterapi
- Diyaliz
- Suni uzuv giderleri
Teminatlar, poliçe süresince aktiftir ve poliçe süresi 1 yıl ile sınırlıdır. 1 yıl sonunda yabancı uyruklu kişi, Türkiye’de ikamet etmeye devam edecekse sigortayı güncelleyebilir.
Yabancı Sağlık Sigortası 2 Yıllık Yapılabilir mi?
Genel olarak ikamet sigortası 1 yıllık olarak düzenlenir. Poliçe kapsamındaki teminatlar, poliçe başlangıç ve bitiş tarihlerinde bekleme sürelerine uygun olarak aktiftir. Birçok sigorta şirketi, 2 yıllık ikamet başvuruları da mümkün olduğu için 2 yıllık yabancı sağlık sigortası da düzenleyebilmektedir.
Mavi Kart Nedir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup kendi isteği ile vatandaşlıktan çıkan kişiler, mavi kart statüsünde değerlendirilir. Vatandaşlıktan çıktıktan sonra alınabilen mavi karta sahip olan kişiler, askerlik yapma veya seçme ve seçilme gibi bir dizi hak veya sorumluluktan muaf tutulur. Ancak Türk vatandaşlarına tanınan diğer haklardan yararlanabilirler.
Yabancı Sağlık Sigortası İptal Edilebilir mi?
Evet, yabancı sağlık sigortası iptal edilebilir. İptal koşulları şunlardır:
- Göç idaresinin sigortaya ihtiyaç olmadığını belirten kaşeli/imzalı belgenin iletilmesi.
- İkamet izni iptalinin gerçekleşmesi durumunda göç idaresi tarafından kaşeli/imzalı resmi belgenin iletilmesi.
- Sigortalının, SGK kurumuna geçiş yapması durumunda SGK kurumu kapsamına dahil olunduğunu gösterir belge ibrazı.
Yabancı Sağlık Sigortasında Kimler Yararlanabilir?
Türkiye’de turistik vize sonrasında yaşamak veya çalışmak isteyen yabancı uyruklu bireyler, yabancı sağlık sigortası yaptırabilirler. Sigorta başvuru koşulları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak 0-65 yaş arası yabancılara sağlık sigortası verilmektedir.
Türk Eş ile Evli Olan Yabancılar İçin Sağlık Sigortası Zorunlu mudur?
Yabancı uyruklu bir bireyin eşi Türk vatandaşı ise, yabancı sağlık sigortasından önce Türk eşin SGK sorgulaması yapılır. Türk eşin aktif SGK’sı olup borcu yok ise, ikamet başvurusu için yabancı eşe ikamet sağlık sigortası gerekmez. Eğer eşi SGK’lı değil veya SGK’sı olup borcu olan Türk eş ise, bu koşulda yabancı bireyin Türkiye’de ikamet başvurusu yapabilmeleri için yabancı sağlık sigortası yaptırması zorunludur.
Yabancı Sağlık Sigortası Yurt Dışında Geçerli midir?
Yabancı sağlık sigortası sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir.
Yabancı Sağlık Sigortası Vergi Kimlik Numarası ile Alınabilir mi?
İkamet için yabancı sağlık sigortası, pasaport numarası, yabancı kimlik numarası (YKN) ve vergi kimlik numarası ile satın alınabilmektedir.
Yabancı Sağlık Sigortasının Başlangıç Tarihi Ne Olmalıdır?
Yabancı sağlık sigortası başlangıç tarihi, ikamet başvuru kayıt tarihi ile aynı olmalıdır. İkamet uzatma ise, ikamet bitiş tarihi, poliçe başlangıç tarihi olmalıdır.
Yabancı Sağlık Sigortası İleri Tarihli Olabilir mi?
Evet, yapılabilir. Sigorta şirketlerine göre bu tarih aralıkları değişmektedir.
Yabancı Sağlık Sigortası Geçmiş Tarihli Olabilir mi?
Evet, yapılabilir. Sigorta şirketlerine göre bu tarih aralıkları değişmektedir.