Skip to content Skip to footer

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yarını şimdiden güzelleştirmek için düzenli birikimler yapacağınız, devlet katkısı sayesinde birikimlerinizi artıracağınız, güvenli ve kazançlı bir emeklilik sistemi.

Gelin STEP SİGORTA ile bireysel emeklilik nedir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.

Hayallerinizdeki Emekliliğe Step Sigorta ile Kavuşun

Ek harcamalarınızı rahatça karşılayabileceğiniz, artan birikimlerinizle hayallerinize daha kolay ulaşabileceğiniz bir emekliliğe ne dersiniz? Mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine ek olarak oluşturulan Bireysel Emeklilik Sistemi, tam da bunun için.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Amacı Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikimleriniz bir yandan %30 devlet katkısıyla artarken, diğer yandan yatırım fonlarında işlem görür. Düzenli ödemeleriniz sayesinde değerini kaybetmeyen birikimleriniz, uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri sunar. Üstelik BES katılımınız standartlarınız ve beklentileriniz doğrultusunda şekillenebilir.

Aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık… Nasıl isterseniz. Ödeme periyodunu sizin belirleyeceğiniz BES katkı payı tutarınız, kredi kartınızdan ya da banka hesabınızdan düzenli olarak tahsil edilir. Böylece belirli bir disiplin içinde tasarruf yapabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi ne zaman başladı?

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, 7 Nisan 2001 tarih ve 24336 sayısı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 27 Ekim 2003 tarihinde ilk emeklilik planlarının tasdiki ile emeklilik şirketleri faaliyete başlamıştır.

Bireysel Emeklilik Sistemi devlet katkısı nedir?

Devlet katkısı, BES katılımcılarının yatırdıkları katkı payı tutarının yüzde 30’u kadar ek bir tutarın katılımcının adına açılan ayrı bir hesaba aktarılması demektir.

Otomatik Katılım (Otomatik BES) nedir?

Otomatik Katılım (Otomatik BES); özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan ya da çalışmaya başlayacak olan 45 yaş altındaki kişilerin işverenleri tarafından otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil edildiği uygulamadır.

Otomatik Katılım Sistemi; siz geleceğiniz için çalışırken, tasarruf ederek birikim yapmanızı ve sisteme özel ek devlet katkılarından faydalanmanızı sağlar.

Bireysel emeklilik sözleşmesi nedir?

Bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının tercih edilen fonlarda yatırıma yönlendirilmesi ve hesapta biriken paraların hak sahiplerine ödenmesine ilişkin esas ve usuller ile tarafların bu kapsamdaki diğer hak ve yükümlülüklerini düzenleyen bir sözleşmedir.

BES Hesaplama

Devlet tüm bireysel emeklilik katılımcılarına ödedikleri katkı payının %30’u oranında ek katkı sağlar.

Aylık Katkı Payı

300/TL

Devlet Katkısı

90/TL

Aylık Birikim

390/TL

Step Sigorta Bireysel Emeklilik’in güvenli ve esnek yapısı sayesinde ödemelerinizi dilediğinizce düzenleyebilir, fon yönetiminizi kolayca gerçekleştirebilir ve bireysel emeklilik iptali yapmaya gerek bile duymadan emekli olabilirsiniz. Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşını tamamladığınızda mutlu, rahat ve keyifli emeklilik yılları artık sizi bekliyor demektir.

Aklınıza takılanlar olabilir, bu çok doğal. Kafanızdaki soru işaretlerini yok etmek için Step Sigorta BES’in faydalarına hızlı bir bakış atabilir, bireysel emeklilik nedir kolayca keşfedebilirsiniz.

BES’in avantajlarından aileniz de faydalanabilir

Sizinle birlikte, eşiniz, 18 yaş altı veya üzeri çocuklarınız da devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilir. BES ile yapacağınız birikimi ileride çocuklarınızın eğitimi veya farklı ihtiyaçları için kullanabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik şeffaf bir sistem

Bireysel emeklilik hesaplarınız Takasbank’ta tutulur, fon paylarınızı bu hesaplardan günlük olarak takip edebilirsiniz.

Ödemelerinize ara verebilir ya da ara ödeme yapabilirsiniz

Dilediğiniz zaman miktarını sizin belirleyeceğiniz ara ödemeler yapabilir ya da senelik katkı payı tutarını belli bir ayda yatırıp bireysel emeklilik devlet katkısından daha erken yararlanabilirsiniz. Ya da tam tersine, gerekli durumlarda ödemelerinize ara verebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik güvenli bir sistem

Faaliyetlerimiz Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), bağımsız denetim şirketi ve Emeklilik Gözetim Merkezi’nin; fonlarımızın ve portföy yöneticimizin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetim ve takibi altında.

Birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz geniş fon çeşitliliği

Bireysel Emeklilik planlarınızda farklı yatırım araçlarını barındıran fon seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu fon çeşitliliği sayesinde, birikimleriniz piyasa dalgalanmalarından korunurken getiri sağlamaya da devam eder. Piyasa koşullarına göre birikimlerinizi; likit, yabancı menkul kıymetler, Altın ve Eurobond gibi çeşitli fonlarda değerlendirebilirsiniz.

Yatırım Pusulası sayfamızdan profilinize uygun fonları tespit edebilir, fonlarımızın geçmiş performansını görüntüleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik planlarınızda size sunulan fonlardan tercih ettiğiniz fon seçeneklerinden profilinize uygun olanları kullanabilir, fon dağılımınızı değiştirebilirsiniz.
Step Sigorta Mobil’deki dijital fon danışmanı Fon Pro ile profilinize uygun fonları tespit edebilir, fonlarımızın geçmiş performansını görüntüleyebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde para biriktirmek daha kolay

Birikim yapamıyorum, kazandıklarımdan kenara hiç ayıramıyorum diyorsanız, BES size düzenli ve kolay birikim yapma imkanı sağlar. Kredi kartı veya otomatik ödeme talimatı ile düzenli birikim yapabilirsiniz. Üstelik paranız sizin seçtiğiniz fonlarda değerlenir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde vergi avantajından yararlanabilirsiniz

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde sözleşmenize devam ettiğiniz sürece vergi ödemezsiniz. Emekliliğe hak kazanma koşulları yerine getirildiğinde BES’te stopaj oranı getiri üzerinden %15 yerine %5’tir. Yani birikimlerinizi BES’te değerlendirmek size vergi avantajı da sağlar. Ayrıca Döviz ve Altın alımlarında %1 vergi kesintisi uygulanırken, BES fonlarınıza ilave bir vergi ödemezsiniz. Böylelikle BES’teki birikimleriniz katlanarak büyümeye devam eder.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde disiplinli yatırım yapabilirsiniz

Birikim yapamıyorum, kazandıklarımdan kenara hiç ayıramıyorum diyorsanız, BES size düzenli ve kolay birikim yapma imkanı sağlar. Kredi kartı veya otomatik ödeme talimatı ile düzenli birikim yapabilirsiniz. Üstelik paranız sizin seçtiğiniz fonlarda değerlenir.

Hayalinizdeki emeklilik için Bireysel Emeklilik (BES)

Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri, gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ek harcamalarını rahatça karşılayabilmeleri için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan bir emeklilik sistemidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi:

  • Bireylerin emeklilik dönemlerinde, kendi birikimleri oranında ek bir gelir sağlamaya yönelik,
  • Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Sermaye Piyasası Kurulu ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından gözetim ve denetim altında tutulan ve özel emeklilik şirketleri tarafından faaliyetleri yürütülen,
  • Gönüllü katılıma dayalı, kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı bir emeklilik sistemidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi mevzuatıyla ve uygulamalarla ilgili merak ettikleriniz için BES Sözlüğümüzü inceleyebilirsiniz.

BES, %30 devlet katkısı ile artık daha da avantajlı!

1 Ocak 2013’te başlayan yeni BES dönemiyle birlikte, artık BES daha avantajlı. Çünkü devlet tüm bireysel emeklilik katılımcılarına, ödedikleri katkı payının %30’u oranında ek katkı sağlıyor. Örneğin, hesabınıza 200 TL katkı payı yatırarak 60 TL devlet katkısından yararlanabilecek ve 260 TL’lik birikim yapabileceksiniz.

Çiftçi, ev hanımı, esnaf, memur, doktor, avukat, herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılıp devlet katkısından yararlanabilecek. Eşiniz, 18 yaş altı veya üzeri çocuğunuz ve yakınlarınız için sözleşme yaparak ailenizdeki herkesin ayrı ayrı devlet katkısından faydalanmasını sağlayabileceksiniz.

DASK Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bireysel Emeklilik Sistemi;kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek,emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabilmektedir.
Sistem, katkı paylarının/tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, 7 Nisan 2001 tarih ve 24336 sayısı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 27 Ekim 2003 tarihinde ilk emeklilik planlarının tasdiki ile emeklilik şirketleri faaliyete başlamıştır.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin öncelikli amacı, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesiyle emeklilik döneminde ek bir gelir sağlanmasıdır. Bireysel emeklilik böylece, aktif çalışma hayatlarının sona erdiği emeklilik döneminde kişilerin refah düzeylerini yükseltir. Sistem aynı zamanda, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratarak ülke kalkınmasına da katkıda bulunur.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilişkin bir bağlılık ya da çalışma koşulu bulunmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olup herkes katılabilir
Bireysel Emeklilik Sistemi; Sosyal Güvenlik Kurumunda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmamaktadır.
Hayır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilişkin bir bağlılık ya da çalışma koşulu bulunmamaktadır. Sosyal güvenlik kurumundan kaynaklanan haklar devam edecektir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Türkiye’de, dünyadaki en iyi uygulamaların incelenmesiyle oluşturulan, devlet tarafından güvence altına alınmış ve örnek gösterilecek kadar iyi işleyen bir sistemdir. Şirketlerin emeklilik faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı’nın, şirketin fonlarına, portföy yöneticilerine ve saklayıcılara ilişkin hesap ve işlemleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) denetimine tabidir. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin güvenli ve etkin biçimde işletilmesini sağlamak, katılımcıların hak ve menfaatlerini korumak amacıyla emeklilik şirketlerinin faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı’nın günlük gözetim ve denetimine tabidir. Hazine müsteşarlığı bu görevin yürütülmesini teminen Emeklilik Gözetim Merkezini görevlendirmiştir.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 17.maddesi uyarınca “Fon malvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczettirilemez ve iflas masasına dahil edilemez”.
Hayır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının tercih edilen fonlarda yatırıma yönlendirilmesi ve hesapta biriken paraların hak sahiplerine ödenmesine ilişkin esas ve usuller ile tarafların bu kapsamdaki diğer hak ve yükümlülüklerini düzenleyen bir sözleşmedir.

Emeklilik sözleşmesi bireysel veya grup emeklilik sözleşmesi olarak yapılabilir. Grup emeklilik sözleşmesi gruba bağlı bireysel veya işveren grup emeklilik sözleşmesi olarak düzenlenir.

Bireysel emeklilik sözleşmesi: Bireysel emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı bir sözleşmedir. Gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi: Grup emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı bir sözleşmedir. İşveren grup emeklilik sözleşmesi: Bir istihdam ilişkisine dayalı olarak veya katılımcı lehine bir sponsor kuruluş ile şirket arasında imzalanan ve katılımcı adına sponsor kuruluş tarafından katkı payı ödenen bir sözleşmedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş tarihinden itibaren, en az 10 yıl sistemde bulunmak ve 56 yaşını tamamlamak koşulu ile emekliliğe hak kazanılmaktadır.
Evet, sonlandırılan sözleşmeden kaynaklanan sistemde geçirilen süre kaybedilir. Sisteme giriş tarihi, halen yürürlükte olan en eski sözleşmeye göre değiştirilir.